Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Έκκληση φιλοζωικών οργανώσεων σε όσους μπορούν να βοηθήσουν






Διαστάσεις επιδημίας έχει λάβει το φαινόμενο των εγκαταλείψεων ζώων συντροφιάς τον τελευταίο χρόνο σε όλη τη χώρα, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για «φιλόζωους παχειών αγελάδων».

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η λέξη αυτή μοιάζει να ταιριάζει γάντι. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «έθιμο» της εγκατάλειψης ζώων συντροφιάς σε νησιά, ούτως ώστε να μην μπορούν να επιστρέψουν; Στη
Σαλαμίνα, το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Σύμφωνα με κατοίκους αλλά και φιλοζωικούς φορείς του νησιού, εδώ και χρόνια Αθηναίοι και Πειραιώτες, οι οποίοι δεν επιθυμούν άλλο το κατοικίδιό τους, ταξιδεύουν στη Σαλαμίνα για να το εγκαταλείψουν, με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να πλημμυρίζουν σήμερα τους οικισμούς. Συνήθως, στη Σαλαμίνα εγκαταλείπονταν άρρωστα ή τραυματισμένα σκυλιά, αλλά το τελευταίο διάστημα η οικονομική δυσπραγία οδηγεί τους ιδιοκτήτες να αφήνουν και σκυλιά χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η Ζωοφιλική Ομάδα Εθελοντών Σαλαμίνας περιθάλπει τα σκυλιά που φτάνουν στο νησί και τα προωθεί για υιοθεσία, αλλά ο αριθμός των αδεσπότων παραμένει πάντα υψηλός.
«Εχει γεμίσει η Σαλαμίνα αδέσποτα.
Πας μια βόλτα με τη μηχανή και σου ορμάνε από εκεί που δεν το περιμένεις. Βασιλικά και Μπατσί δεν τολμάς να πας», γράφουν χαρακτηριστικά κάτοικοι σε διαδικτυακά φόρουμ. «Αν κάποιος κάνει περιπολία, θα δει τα βράδια παράξενα αυτοκίνητα “βαν” τα οποία μεταφέρουν από άλλους δήμους σκυλιά τεράστια, όπως ντόμπερμαν, ροτβάιλερ κ.ά. Είμαστε αυτοί οι οποίοι δεχόμαστε ό,τι στους άλλους δήμους είναι ανεπιθύμητο».

Του Θαναση Τσιγγανα - Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: